Hallandsposten



Drömmen sprack. Det blir inget dop i farmors lummiga trädgård för lille Melvin, eftersom församlingen inte tillåter hemmadop. Något som gjort mamma Emelie både ledsen och arg.


Lille Melvin får inte döpas i trädgården Laholm För tre månader sedan föddes lille Melvin. Drömmen var ett hemmadop i farmors trädgård.Men från kyrkan blev det kalla handen - dop ska förrättas i kyrkan inför församlingen. I alla fall om du bor i Laholm.


Melvin har både hunnit äta, sova och göra nummer två - ungefär precis allt som gör en tremånaders bäbis nöjd - när tidningen kommer på besök. Han sitter tyst och stilla i farmor Carinas knä och betraktar omgivningen i hennes gröna, lummiga trädgård i Laholm.

Lika nöjda är inte hans föräldrar, Emelie Persson och Jonathan Tuvesson från Mellbystrand. I just denna trädgård hade de så gärna velat döpa sin son, en tanke som föddes redan när lille Melvin låg i magen.

Men när Melvin väl hade kommit till världen och vuxit sig några veckor stor och det var dags att ta tag i planeringen på allvar fick de beskedet att Laholm-Skummeslövs församling inte förrättar dop i hemmet.

Enligt Åsa Einer, stiftsjurist i Göteborgs stift, blir det allt vanligare att församlingar säger nej till hemmadop. Hon beskriver dopet som en av de mest centrala handlingarna i kristendomen, ett sakrament, till skillnad från till exempel vigseln.

- För att markera betydelsen av dopet ska det ske i församlingens hägn, säger hon.

Iva-Katharina Kummer, kyrkoherde i Laholms-Skummeslövs församling, håller med.

- Dopet är medlemsgrundande. Man döps in i en församling och då ska den ges möjlighet att hälsa den nya medlemmen välkommen. Vi har inte de här reglerna för att vara elaka, vi förstår att man vill fira med familjen, men det går ju alltid att ha en fest efteråt.

Dop blir det trots allt för lille Carl Melvin Persson Tuvesson. I juli får han sitt namn.

- Det blir i Mellbystrandsgården, inte någon kyrka, men det är ändå inte samma sak. Men vi ville göra mer än en namngivning. Konfirmation får han välja själv men om han vill det så är det bra att han är döpt innan, säger Emelie Persson.




Cecilia Kristensson


Kommentarer
Postat av: Erica - Mamma till Neo 090221 <3

Hej :)) klart du ska få mitt lösen men har du en mejl ja kan skicka den till? så ingen ser den här :)

2009-07-01 @ 11:07:17
URL: http://ericaslife.blogg.se/
Postat av: Emelie

ERICA!

Självklart har jag mail [email protected]

Kommer ju inte in så jag kan skicka den till dig men hoppas du läser den här.

2009-07-01 @ 13:41:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0